Historia Kawy - Początki Szatańskiego Eliksiru

Historia Kawy

Początki Szatańskiego Eliksiru


   Początki historii kawy datuje się na wiele lat przed naszą erą. Podobno to właśnie wtedy na terenach Afryki i Półwyspu Arabskiego można było spotkać  plemiona ludzi, którzy żuli kawę. Jak głosi legenda, skusił ich do tego pewny pasterz, który zauważył, że jego bydło zjadając owoce z pewnego krzewu jest pełne wigoru i energii, a dzięki czemu był w stanie przejść wiele kilometrów.

   Owoce Kawowca były wykorzystywane regularnie w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Zamieszkujące tam plemiona przygotowywały miazgę kawy mieszając ją z tłuszczem. Formowali z tego kulki, którymi żywili się podczas walki aby mieć więcej siły i energii. Wtedy jeszcze kawa nie była uprawiana tylko zbierano ją z naturalnych stanowisk.

   W zupełnie inny sposób wykorzystywali kawę Arabowie, którzy sporządzali z niej swego rodzaju wino, które nosiło nazwę "Qahwah"(z tego słowa następnie powstała dzisiejsza nazwa „kawa”). Zbierali oni sfermentowane owoce kawowca i tworzyli z nich miąższ, który później w dalszym procesie fermentacji zamieniał się w wino. Napój ten nosił też nazwę „Qishr” i wykorzystywany był w licznych ceremoniach religijnych.


   Kawę zaczęto palić dopiero pod koniec XIV w. Wykorzystywane do tego procesu były gorące kamienie, czemu zawdzięczamy dzisiaj typowy aromat kawy. Pierwszym portem przez który zaczęto eksportować kawę był Mokka (stąd wzięła się nazwa kawy z mlekiem i dodatkiem czekolady). Trafiała ona drogą morską do sąsiednich regionów krajów arabskich.

   Po niemalże stu latach port położony na południowym krańcu morza czerwonego stał się wielkim ośrodkiem handlu kawą. Wraz z dalszą ekspansją arabską i kolejnymi podbojami zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się na bliskim wschodzie.

O dziwo kawa w świecie arabskim z początku nie była przyjmowana z entuzjazmem. Uważano ją przez wielu ortodoksyjnych immanów za szatański i demoniczny napój, ze względu na jej właściwości stymulujące. Tak też w 1511 roku na sądzie teologicznym w Mekce został wprowadzony zakaz jej spożywania. Jednak szybko został zniesiony przez tureckiego sułtana Selima I w 1524 roku. Podobny zakaz został wprowadzony w egipskim Kairze. Był to rok 1532, wtedy wszystkie magazyny z kawą i kawiarnie musiały zostać natychmiast zamknięte. Jednak szybki wzrost popularności napoju przyczynił się do równie szybkiego zniesienia zakazów.

   Jednak nie wszędzie kawa zyskiwała tak szybko popularność. Nad Bosforem była uważana przez religijnych ortodoksów za zły napój ze względu na swoje właściwości. Nawet podczas otwierania pierwszych kawiarni, powstawały wielkie fora burzliwych dyskusji, co niepokoiło sułtanów. Restrykcje niemalże zupełnie zanikły dopiero u schyłku XVI wieku.


   Dziękujemy za przeczytanie naszego pierwszego artykułu z serii „Historia Kawy”. Z przyjemnością zapraszamy na kolejny, już za tydzień, w którym poruszymy kwestię kawy w Europie.

Piotrek

Twoje zakupy

Zakupy razem:

0.00 PLN